Sanayi Kapısı, Seksiyonel Sanayi Kapıları

Sanayi kapısı diğer bir isimle anıldığında endüstriyel kapı yada fabrika kapısı olarak ta anılabilir. Ürün seksiyonel kapı ürün grubunun bir üyesidir. Bu nedenle piyasada seksiyonel sanayi kapısı olarakta isimlendirilir. Garaj kapısına kıyasla kullanılan componentler daha büyük daha endüstriyeldir.

Seksiyonel sanayi kapısı ana tedarik ürünü paneldir. Seksiyonel kapı paneli her iki tarafı çelik sac ile desteklenmiş ortası poliüretan ile dolgu yapılmış bir üründür. Bu paneller genel olarak parmak koruma emniyetli ( finger protection ) olarak üretilmektedir. Bu panel olası dışarıdan müdahale ( panelden tutarak kapıyı hareket ettirme ) anında parmakların panellerin birleşim yerlerine parmak sıkışmasını önlemek amacı ile kullanılmaktadır. On, onbeş yıl önceye kadar parmak emniyetli panel sadece garaj kapılarında tercih ediliyordu. Nedeni ise garaj kapısı yüksekliğinin daha düşük olması ve olası elle kapıya müdahale durumu idi. Endüstriyel modellerde ise monowall panel olarak adlandırdığımız panel modeli kullanılıyor idi. Üretici firmalar stok maliyetlerinden kaçınmak için ve zamanla piyasada oluşan şartnamelere uygun olması için monowall panel üretimini veya tedariğini durdurdular. Şimdilerde tüm üretici firmalar, kapıları parmak koruma emniyetli paneller ile üretmektedir.

Seksiyonel sanayi kapıları önemli kriterlerinden bir başkası da teker raylarıdır. Tekerlere kılavuzluk yapan raylar kapının rüzgara karşı olan mukavemetini belirleyen unsurdur. Bu nedenle ray üretiminden kullanılan çeliğin özelliği önem arz eder. Yumuşak sac kullanımı rayların sert rüzgarlarda açılmasına sebep olacaktır. Yapılarda kullanılan çelik çeşidi olan S280 kalite çelik kullanılmalıdır.

Sanayi Kapısı (Endüstriyel Kapı) Özellikleri

Sanayi kapısı ( endüstriyel kapı ) özellikleri üretici firmaların öngörülerine göre değişkenlik gösterebilir. Örnek verecek olur isek; yay kırılma emniyet parçası bazı üretici firmalara göre standart bir ürün olarak belirlenir iken bazı üretici firmalara göre opsiyonel bir üründür. Ancak her konuda olduğu gibi endüstriyel kapı özelliklerinin de bir tane doğrusu vardır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kapının halatı koptuğu zaman mekanik olarak güvenliği sağlayacak olan halat kopma emniyeti olmalı
  • Kapının yayı kırıldığı zaman mekanik güvenliği sağlayacak olan yay kırılma emniyet parçası standart olarak olmalı
  • Kapıda alt emniyet olarak pnomatik yada opto sensör bulunmalı
  • Elektrik kesintisi olduğunda manuel olarak kapıyı açıp kapatabilme özelliği olmalı ( calaskal sistemi motorda bulunmalı )
  • Panel kalınlığı 40 mm -42 mm aralığında olmalı
  • Panel sacları 0,36 mm ile 0,50 mm arasında olmalı
  • Ray kalınlıkları 2 mm nin altında olmamalı
  • Poliüretan yoğunluğu m³ başına 45-50 kg arasında olmalı
  • Genişliği 5500 mm nin üzerinde olan kapılarda rüzgar destek profili kullanılmalı
  • Panel ağırlığı m² başına ortalama olarak 11,5 kg olmalı
  • Kapı rüzgar direnci min 80 km/h ye dayanıklı olmalı ( class 2 )
  • Kapının alt ve üst sızdırmazlıkları EPDM conta ile sağlanmalı
  • Kapıda kullanılan torsiyon yaylar uzun ömürlü olması bakımından boyalı ve kumlanmış olmalı
  • Tamburlarında emniyet sarımı için fazladan kanal olmalı

Sanayi Kapısı Fiyatları

Sanayi kapısı fiyatlarını belirleyen birden fazla unsur bulunmaktadır. Doğru fiyat için doğru keşif gerekmektedir. Uygulaması yapılacak olan kapının tüm özelliklerinin açıkça belirlenmesi şarttır. Kullanıcı tarafından belirlenecek olan özellikler uygulama yapacak olan firma tarafından uygunluğu kontrol edilerek fiyatlandırma yapılır. Endüstriyel kapı fiyatları m² üzerinden hesaplanamaz. Her kapı kendi içerisinde bir proje olarak görülmelidir.

Endüstriyel kapı fiyatlarını belirleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir.

    1. Kapının genişlik ölçüsü
    2. Kapının yükseklik ölçüsü
    3. Uygulama yapılacak yerin kiriş mesafe ölçüsü
    4.  Kullanılacak otomasyon ürünlerinin marka ve meşei
    5. Kullanılacak aksesuarlar
    6. Panel veya aksesuarlarda uygulanacak boya bilgisi

Bu unsurlar arasında en çok hata yapılan konu kiriş ölçüsü konusudur. Kiriş kapının net geçiş yüksekliğinden sonraki tavana kadar olan ölçüdür. Bu ölçü kapının ray sistemini belirleyen ölçüdür. Bu ölçü kapı yüksekliğinden sonra 450 mm ise STD ( standart ) olarak belirlenir. Kiriş ölçüsü kapı yüksekliğinden sonra kapının net yüksekliği ile 450 mm arasında ise HL ( yüksek ) kiriş ölçüsü kapı net yüksekliği + 500 mm ise VL ( dikey ) yataklama olarak belirlenir. Aşağıda birkaç örnek fiyat paylaşalım. Bu fiyatlar STD yataklama olarak, kör kasa profilsiz olarak fiyat paylaşalım.

Örnek Sanayi Kapısı Fiyatları

Örnek sanayi kapısı fiyatları (Endüstriyel kapı fiyatları) aşağıda listelenmiştir.

  • 3000 mm x 3000 mm STD— 8817 ₺
  • 3500 mm x 3500 mm STD— 10114 ₺
  • 4000 mm x 4000 mm STD— 11614 ₺
  • 4500 mm x 4500 mm STD— 13380 ₺
  • 5000 mm x 5000 mm STD— 16242 ₺
  • 5500 mm x 5500 mm STD— 18350 ₺
  • 6000 mm x 6000 mm STD— 22039 ₺

Otomatik Sanayi Kapısı Avantajları

Piyasadaki yanlış bir algının düzeltmek için elimizden geleni yapmaktayız. Bu algı sarmal tip çelik kepengin endüstriyel kapı ile karıştırılması konusudur. Çelik kepenk biraz daha esnaflara hitap etmektedir. Sabah aç akşam kapa gibi kullanımlarda daha başarılıdır. Ayrıca sarmal olduğu için kapladığı yer olarak ta daha avantajlı bir görüntü sağlar. Bu noktada çelik kepenk ile endüstriyel seksiyonel kapıyı karşılaştırmak doğru değildir. Otomatik sanayi kapısı avantajları şu şekilde sıralanabilir.

  1. Uzun ömürlüdür
  2. Ses izolasyonu yüksektir
  3. Isı izolasyonu yüksektir
  4. Rüzgar izolasyonu yüksektir
  5. Güvenlik konusunda daha iyi bir ürün yoktur
  6. Ürünü optimize etmek konusunda seçenekleri fazladır
  7. Bakımı ve tadilatı kolaydır
  8. Rüzgara karşı mukavemeti yüksektir
  9. Personel geçiş kapısı uygulanabilir
  10. Çevresinde bulunan diğer otomasyon ürünleri ile daha uyumlu çalışabilir

Seksiyonel Sanayi Kapısı Kullanım Alanları

Seksiyonel sanayi kapısı kullanım alanları çeşit itibari ile her türlü ihtiyaca cevap verebilmektedir. Fabrika giriş çıkışlarında güvenlik ve kontrolü sağlamak amacı ile, hangar ve depo gibi büyük depolarda, sevkiyat ve mal kabul gibi alanlarda yoğun giriş çıkışı kontrol altına almak amacı ile, soğuk hava depolarında ısı yalıtımı sağlamak amacı ile, daha kapsamlı soğuk hava depolarında panel kalınlığı artırılarak istenilen ısı yalıtımının sağlanması sebebi ile, fabrika içi bölümlerin birimleri bölünmesi sebebi ile, iş güvenliği kurallarına uygun olması sebebi ile hem kapı hem de içerisine acil personel çıkış kapısı istenilen yerlerde seksiyonel kapı tercih edilebilir.

Sanayi Kapısı Çeşitleri

Sanayi kapısı çeşitleri olarak bir çok çeşit sıralanabilir. Kirişe katlanır panelli kapılar, yana katlanır hangar kapıları,  kirişe katlanır mega PVC kapılar, yana açılır teleskopik hangar kapıları gibi ürünler sanayi kapısı olarak kullanılabilir. Seçim olarak kullanım alanı müşteri talebi gibi kriterler ön planda tutulur.

Başa dön